top of page
  • Skribentens bildLinda

För dig som vill må och sova bättre med hjälp av yoga

Uppdaterat: 13 apr.

Mina yogaklasser är uppbyggda för att du ska kunna må och sova bättre, med hjälp av ökad kroppskännedom och lugnare sinne. De är en blandning av mjuk flödande Hathayoga och Sensing Yin som avslutas med 30 minuter Yoga Nidra. För att få en överblick av vad dessa begrepp innebär kan du läsa nedan.


Vad är Hatha yoga?

En av de äldsta yogaformerna där huvudsyftet är att skapa balans med hjälp av lugna mjuka rörelser. Det är en gammal yogaform och historien säger att det är kraften från ha-solen och tha-månen som balanseras. Fokus ligger på att öka cirkulationen och släppa på spänningar genom att synkronisera andning och rörelse. Exempel på positioner är katt och ko, bergspositionen, duvan, happy baby och stående framåtfällning. Min hatha yoga har tagit inspiration från sensing yogan.


Vad är Sensing yoga?

Sensing Yoga är en rörelseform med naturliga rörelser från influenser från hur djur, små barn och naturfolk beter sig naturligt i rörelse och vila. Den är mjuk, inkännande och väldigt inkluderande då den utgår från just din kropps villkor – att hitta alternativ som känns bra i din kropp.


Yogarörelserna är ofta ”spiralande” eller skruvande, alltså inte linjära, för att få igång flöde i kroppens alla system. Utmärkande för yogaformen är också skakande och gungande rörelser som lugnar ner nervsystemet. Vi gungar, skakar - och slappnar av. Det är när vi rör oss på det här sättet som vi börjar mjuka upp vår fascia, bindväven, den återfuktas och blir mjuk och följsam igen. Det här gör skillnad både fysiskt och emotionellt. Vi lagrar känslor i våra kroppar och vävnader, när vi börjar röra oss på kroppens villkor så löser det upp saker - vilket kan leda till healingeffekten/förstförsämring.


Vad är pandikulering?

Inom Sensing yogan använder vi oss av en speciell teknik som kallas för pandikulering och är en helkroppsaktivering. Den är en naturlig rörelse där vi ”gäspar” med hela kroppen och sträcker ut. Detta frigör oxytocin som lindrar smärta, skyndar på läkning av sår och skador, sänker pulsen, blodtrycket och reducerar stresshormoner. Första gången du gör en kroppsgäsp är vid 12 veckors ålder i din mammas mage!


Ett exempel på pandikulering är när du vaknar på morgonen och sträcker ut hela kroppen – ofta tillsammans med en stor gäspning, tänk på hur små barn eller djur gör efter en tupplur, sedan andas ut och slappnar av helt. Ditt nervsystem samlar då in information om nuläget i din kropp och skickar ut åtgärder.


Det är en naturlig rörelse som vi ofta ”glömmer bort” att göra regelbundet, kanske hoppar du ur sängen när alarmet drar igång på morgonen och skyndar dig att komma iväg? Testa att ställa klockan fem minuter tidigare och ta dig tiden att andas in och sträcka ut kroppen, håll andan en liten stund för att sedan andas ut helt och slappna av. Passa sedan på att dra upp dina knän mot bröstet och krama om dig själv, vagga lite sida till sida. Sedan kan du göra cirklar med dina knän med hjälp av händerna, först åt ena hållet och sedan andra innan du sträcker upp händer och fötter upp mot taket och skakar ur dem. Avsluta sedan med en till pandikulering innan du lugnt och stilla tar dig upp ur sängen – lite skillnad på start av dagen?!


Vad är Sensing Yin?

Sensing betyder alltså att känna av och att nyfiket söka efter inre sensationer. Sensing Yin är en Yinyogaform med rörelsefrihet – tillåtelse att röra på dig, om och när du vill. Ett ny-gammalt tänk om hur våra kroppar är gjorda för att vara i rörelse i stället för att stanna statiskt länge i en övning om kroppen är obekväm med det – kanske är den orolig, stel, stressad eller har ont. Vi använder oss av naturliga, medfödda, omedvetna och intuitiva rörelser, så som djur, naturfolk och små barn rör på sig och lever i sin vardag. Lugnande, trygga, säkra, återfuktande & vårdande rörelser blandat med stillhet.

Har du varit på vanlig Yinyoga kommer du känna igen de olika positionerna och lugnet.


Vad är Yoga Nidra?

Varje klass avslutas med en Yoga Nidra som är en guidad avslappning och meditation som utförs liggandes. Du får bädda ner dig på en varm och skön ullmatta med bolster under knäna, ögonkudde på ögonen och en filt över kroppen för att behålla värmen då pulsen går ner och du blir svalare.


Yoga Nidra hjälper oss att hitta en total djupavslappning som kan bidra till att lösa upp mentala och fysiska spänningar samt växla till det parasympatiska nervsystemet – vårt lugn och ro system. På sanskrit betyder Nidra sömn och Yoga Nidra kallas ofta den sömnlösa sömnen, då vi tas in i ett tillstånd mellan vakenhet och sömn där kroppen går in i en djup form av avslappning. Genom denna ”yogiska sömn” vill vi hjälpa kroppen in i ett tillstånd av sömn, medan ditt sinne behålls fokuserat och vaket genom att följa mina instruktioner.


Många av mina yogaelever berättar att Nidran hjälper dem att somna enklare och sova bättre. Om jag vaknar på natten och inte kan somna om tar jag alltid fram spikmattan och sätter igång en inspelad Yoga Nidra, då somnar jag om utan problem.


Vad är Förstförsämring/healingeffekten?

När du börjar med något nytt så som yoga eller kanske får en massagebehandling kan du få som en utrensning i kroppen. Det kan vara olika fysiska symtom som tex huvudvärk, illamående, yrsel, influensasymptom, mer stelhet eller smärta. Kan även vara mer psykiska symptom som nedstämdhet, oro, ångest, minnen av gamla trauman, sömnsvårigheter, irritationskänslor och hormonella rubbningar. Detta är oftast ett gott tecken på utrensning av gammalt skräp som legat kvar i bindväven och stört. Skräpet kan vara allt från gamla minnen till olika substanser, strålning och mat du ätit. Gamla stresshormoner i bindväven är också ett stort bidrag till obehag. För att hjälpa kroppen att få balans kan du pandikulera, skaka, skaka och skaka lite till, dricka mer vatten, göra höftpromenaden, havening, vara extra snäll mot dig själv och unna dig att ta det lugnare samt ha tillit. Det kommer gå över och när vi släpper våra förväntningar och vilar i det som är blir det genast så mycket bättre för oss och våra kroppar.


Hoppas att vi ses på en yogamatta snart! IRL eller digitalt - du väljer

28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Yoga Nidra

✨ Att välja mindset

Hur har detta år varit för dig? Ser du framemot att stänga och sammanfatta 2023 och sedan få bjuda in 2024? Först kände jag att det bara skulle bli väldigt skönt att få säga hejdå till det utmanade år

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page