top of page
 • Skribentens bildLinda

Kirtan Kriya - en meditation med forskning i ryggen

Uppdaterat: 13 apr.


Kirtan Kriya är en av de mest kraftfulla meditationerna som finns och kommer från Kundaliniyogan. Jag tycker det är intressant att det finns en hel del forskning på just Kirtan Kriya och att den har fått stor uppmärksamhet inom forskningsvärlden då resultaten är tydliga. Bara 12 minuter förbättrar minnet, minskar stress, ökar blodflödet till hjärnan, ger bättre sömn och minskad depression!Jag har själv börjat använda mig av den mer regelbundet sedan min sköldkörtel började strula med förhöjda värden av sköldkörtelhormon, vilket även kallas hypertyreos där Graves sjukdom är den vanligaste typen av hypertyreos.


På min yogaklass kommer jag guida genom en Kritan Kriya meditation som är ca 12 minuter lång. Här är länken till musiken som jag använder: https://open.spotify.com/playlist/71ZWDX50PRhITwMd0absTO?si=ffe343bb4a644d26


Betydande forskning

Två som forskat på meditationen är nobelpristagaren Elisabeth Blackburn och psykiatern Elissa Epel och deras resultat visar även att kirtan kriya har en föryngrande effekt på våra celler på grund av att den förlänger och stärker våra telomerer.

 

Vad är då telomerer och varför är de viktiga för oss? De är de skyddande ändarna på våra kromosomer och kan liknas med den skyddande änden på skosnöret som hindrar snöret från att luckras upp och bli trasigt. Varje gång en cell delas förkortas telomererna något, vilket gör att cellen har en begränsad livslängd. Detta sker naturligt när vi åldras. 

 


Telomeras är ett enzym som reparerar telomerlängden när de blir trasiga och som kan förlänga kromosomerna och på så sätt öka vår livslängd.

 

Deras pilotstudie visar att Kirtan Kriya i 12 minuter varje dag i 8 veckor ökade telomerasaktiviteten med 43 procent jämfört med en kontrollgrupp som bara lyssnade på avslappnande musik.

 

Kirtan Kriya förbättrar vår inlärning

Även i Sverige har en rad olika forskningsstudier i samarbete med Mediyogainstitutet genomförts. De visar hur kirtan kriya påverkar hjärnan, bland annat hippocampus, genom att minska depression och förbättra kognitiva funktioner såsom minne och inlärningsförmåga.

 

Sen att den är enkel att göra och helt gratis är två ytterligare fördelar. Den kräver inga redskap eller att du byter om till några speciella kläder, bara att du bestämmer dig och genomför 12 minuter.

 

Så här går en kirtan kriya-meditation till

 1. Om det är möjligt sätter du dig i lätt meditationsställning med korslagda ben på golvet, gärna med en kudde under rumpan som stöd, men det går lika bra på en stol. Ligg helst inte ner då det är lätt att somna och då får vi inte ut det som tanken är med meditationen. På min yogaklass lägger vi oss ner i en längre avslappning (Yoga Nidra) direkt efter.

 2. Dra in hakan lätt så att ryggen är rak, men viktigt att du är avslappnad – släpp eventuell prestige och hitta en annan position. 

 3. Blunda om det känns ok. 

 4. Gnid dina handflator mot varann några gånger och sätt dem sedan mot varandra och låt tummarna vila in mot bröstbenet. 

 5. Om du vill kan du tona in genom att sjunga mantrat ”ONG NAMO GURU DEV NAMO” 3 gånger. På svenska betyder mantrat ungefär Jag hälsar den obegränsade kreativa kraften och den inre visdomen, det som för mig från mörker till ljus och från okunskap till insikt. Vi kan likna det vid att ställa in rätt frekvens på radion eller hitta rätt kanal på tv:n och fungerar som en signal om att rikta uppmärksamheten inåt. Ungefär som startsignalen på en fotbollsmatch.

 6. Lägg sedan händerna på knäna med handflatorna upp. 

 

FOKUSERA: När du blundar kan du ta kontakt med båda ögonen och fokuserar din inre blick upp mot tredje ögat, punkten mellan ögonbrynen. 

 


Mantra och mudra

Vi ska nu sjunga mantrat SA TA NA MA och tryck samtidigt fingertopparna mot tummen, en i taget, enligt nedan: 

SA: Pekfinger mot tumme (gyan mudra – kunskap)

TA: Långfinger mot tumme (suni mudra – visdom, intelligens, tålamod)

NA: Ringfinger mot tumme (surya mudra – vitalitet, livsenergi)

MA: Lillfinger mot tumme (buddhi mudra – förmåga att kommunicera)

Handrörelserna utförs på båda händerna samtidigt och varje tryck är tydligt och bestämt.

 

Mantrat upprepas om och om igen i takt med musiken där varje cykel av mantrat tar tre till fyra sekunder att sjunga. 

 

Enligt Kundalinitraditionen befäster egot effekten av ett mudra varje gång det stängs, alltså då ett finger och tumme möts. Att röra fingrarna på det här sättet sägs dessutom påverka de elektriska polariteterna i kroppen då pekfinger och ringfinger är negativa i förhållande till de andra fingrarna. Detta balanserar och stärker vårt elektromagnetiska fält, vår aura. 

 

Mantrat sjungs i medvetandets tre språk

MÄNSKLIGT: normal eller hög röst (världen)

KÄRLEKENS: stark viskning (längtan att få höra till)

GUDOMLIGT: tyst, mental vibration (de eviga, oändliga)

 

Sjung mantrat SA TA NA MA i följande ordning under lika långa tidsintervaller:

 1. normal röst

 2. viskande röst

 3. tyst (mentalt vibrerande)

 4. tyst (mentalt vibrerande)

 5. viskande röst

 6. normal röst


Om tankarna börjar vandra iväg under den tysta delen av mantrat, kan du återgå en kort stund till att viska. 

 

Om du skulle uppleva huvudvärk under kirtan kriya kan du föreställa dig varje ljud som en “L” formad energirörelse. Visualisera då hur energin från varje ljud rör sig in genom toppen av huvudet och ut genom tredje ögat. 

 

Avslut

Andas in och sträck samtidigt armarna rakt upp ovanför huvudet och spreta med fingrarna. Skaka sedan armar och händer kraftfullt och låt energin cirkulera. Fortsätt att skaka medan du andas in och ut tre gånger. Lägg dig sedan ner och vila. 

Vill du kan du tona ut genom sjunga mantrat “SAT NAM” tre gånger. 

 

Betydelse av SA TA NA MA

Själva mantrat består av de fem primala ljuden S T N M A som inom kundaliniyogatraditionen kallas för “panj shabd”. 

 

Dessa representerar det som brukar kallas för skapelsens cykel, där varje cykel av mantrat återspeglar tillvarons konstanta cykel. En spegling av hur allting kommer/uppstår, existerar, försvinner och lämnar plats för något nytt.


SA: det eviga, oändliga, kosmos, början på allt

TA: liv, existens

NA: död, förändring, transformation

MA: återfödelse


Jag hoppas du vill testa och ge det en chans. Jag har tidigare inte känt behov av att sjunga eller använda chanting inom yoga men testade och känner nu av effekterna!96 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Yoga Nidra

✨ Att välja mindset

Hur har detta år varit för dig? Ser du framemot att stänga och sammanfatta 2023 och sedan få bjuda in 2024? Först kände jag att det bara skulle bli väldigt skönt att få säga hejdå till det utmanade år

För dig som vill må och sova bättre med hjälp av yoga

Mina yogaklasser är uppbyggda för att du ska kunna må och sova bättre, med hjälp av ökad kroppskännedom och lugnare sinne. De är en blandning av mjuk flödande Hathayoga och Sensing Yin som avslutas me

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page