• Linda

66 dagar till en ny vana

Uppdaterat: 14 maj

Har du något som du vill ändra på i din vardag? Jag älskar att starta min dag i lugn och ro, jag känner att det påverkar hela min dag på ett positivt sätt. Det sista har jag tappat min morgonritual och har därför bestämt mig för att återinföra den genom att upprepa i 66 dagar. Kanske vill du hänga på?


Om du vill vara med rekommenderar jag att du tar ett papper och skriver upp vad du vill förändra. Kanske hur din ideala morgon ser ut och hur du vill starta din dag? I en studie som publicerades i European Journal of Social Psychology för några år sedan kom Philippa Lally och hennes kollegor fram till att det i genomsnitt tar 66 dagar att lära sig en ny vana. Det rörde sig om enkla vanor som att äta en frukt varje dag eller börja löpträna och det tog olika lång till för olika personer. För några gick det på bara 18 dagar och för andra krävdes det 245 dagar innan det nya beteendet blivit en vana. En vana kan sägas vara något man gör utan att tänka på att man gör det, till exempel att borsta tänderna eller åka till jobbet.


Jag är medveten om att min morgonritaul är omfattande men kom då ihåg att det har tagit mig flera år att utforma den och att småbarnsåren är förbi för min del. Jag har till stor del blivit inspirerad av boken 5 am club av Robin Sharma, rekommenderar den varmt.

Är det första gången du skapar en medveten morgonritual rekommenderar jag dig att bara välja en sak och fokusera på den. Kanske det innebär att du ställer klockan fem minuter tidigare än vanligt och drar några djupa medvetna andetag och sträcker igenom kroppen i en kroppsgäsp.Min morgonritaul ser ut så här:

1. Vaknar 05:00 av väckarklockan på mobilen, går upp och stänger av den då den ligger utanför sovrummet, går sedan tillbaka till sängen och sträcker ut kroppen genom två kroppsgäsp (så kallade pandikuleringar - tänk på hur ett litet barn gör när de vaknar). Drar tre andetag och kliver upp.

2. Tvättar ansiktet i kallt vatten, detta får igång vagusnerven och jag vaknar till.

3. Dricker ett glas vatten med L-glutamin.

4. Någon form av svettigare rörelse, yoga och meditation i ca en timma (beroende på hur mycket tid jag har, det är ljuvligt att göra en yoga nidra på morgonen och för att inte tala om att ta en tidig morgonpromenad en solig morgon).

5. Kokar te till mig och kaffe till min man.

6. Väcker barnen och duschar innan frukost.

7. Äter frukost med familjen innan det är dags att åka till jobb och skola.

Hur ser det ut för dig - har du någon ny vana du vill införa i ditt liv? Testa att göra en ny sak i 66 dagar och se hur det känns. Det är oftast lättast att lägga till en ny god vana i taget och fokusera på denna snarare än att plocka bort de dåliga, det blir då automatiskt mindre tid och plats för de mindre bra vanorna och de brukar till slut försvinna av sig själva!


Godmorgon!

8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla